Jak by měl vypadat dietní jídelníček určený ke snižování tělesné hmotnosti?
Měl by být především dostatečně výživný, aby mohl dodat tělu všechny důležité látky, které nezbytně potřebuje.
Co by určitě neměl obsahovat dietní jídelníček určený ke snižování tělesné hmotnosti?
Neměl by obsahovat nepřiměřené množství sacharidů a tuků a alkohol. Je proto třeba dbát na správné
výživové složení jednotlivých pokrmů. Zásadní pro úspěch je pak celkové výživové složení celodenního jídelníčku.
Co je třeba u dietního jídelníčku určeného ke snižování tělesné hmotnosti respektovat?
Při tvorbě dietního jídelníčku určeného ke snižování tělesné hmotnosti je třeba respektovat
zejména aktuální zdravotní stav a případnou medikaci, současný životní styl, věk a do určité míry i preference
určitých druhů potravin.
Liší se od sebe dietní jídelníček určený ke snižování tělesné hmotnosti od dietního jídelníčku, kterým si
chceme vám udržovat?
Ano. Liší se nejen energetickou hodnotou, ale zejména rozdílným zastoupením základních látek v celodenním jídelníčku,
mezi které patří bílkoviny, sacharidy a tuky. Zastoupení základních látek musí odpovídat aktuální energetické potřebě,
která je do určité míry ovlivněna životním stylem a momentálním zdravotním stavem. Jiná může být i potřeba vitamínů,
minerálních látek a stopových prvků.
Příklady dietních pokrmů ke snižování váhy:
TIP na dietní snídaně
Svačinka Milko Paprika 150g + Chléb DietLine 40g + 200g zelené papriky
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
17,00 |
29,60 |
6,60 |
7,20 |
246 |
1034 |
Posouzení pokrmu:
Svačinka Milko obsahuje tvaroh se sníženým obsahem tuku, obsahuje kvalitní a dobře stravitelnou mléčnou bílkovinu.
Neobsahuje přidaný cukr. Chléb Dietline (2 plátky) je celozrnný cereální výrobek s obsahem úplného žitného zrna.
Poskytuje do dietního jídelníčku veškeré výživné látky mezi které patří zejména výtečná arabinoxylanová vláknina, žitná bílkovina
s větším podílem esenciálních aminokyselin a lysinu. Škrob je z žitného zrna uvolňován postupně a výrobek má
výtečnou sytící schopnost. Je nezanedbatelným zdrojem i některých vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Zelená paprika je zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Má malou energetickou denzitu a zvětšuje tak
objem pokrmu, aniž by zatěžovala pokrm zbytečným obsahem sacharidů.
Pokrm obsahuje optimální podíl mezi bílkovinami, sacharidy a tuky a má přiměřenou velikost porce.
Chléb DietLine 40g + 100g kuřecí šunky + 200g kedlubny
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
22,40 |
26,50 |
5,60 |
9,70 |
246 |
1033 |
Posouzení pokrmu:
Chléb Dietline (2 plátky) je celozrnný cereální výrobek s obsahem úplného žitného zrna.
Poskytuje tak veškeré výživné látky mezi které patří zejména výtečná arabinoxylanová vláknina,
žitná bílkovina s větším podílem esenciálních aminokyselin a lysinu. Škrob je z žitného zrna
uvolňován postupně a výrobek má výtečnou sytící schopnost. Je nezanedbatelným zdrojem i některých vitamínů,
minerálních látek a stopových prvků.
Kvalitní šunka obsahuje 20g bílkovin ve 100g a poskytuje také některé vitamíny,
minerální látky a stopové prvky. Je třeba vybírat tu, která obsahuje co nejméně přidané soli.
Nutriční hodnota kedlubny v porovnání s ostatní zeleninou je nadprůměrná.
Je to nezanedbatelný zdroj vitamínů, stopových prvků a vlákniny.
Obsah škrobu ve 200g je pro celkovou výživovou hodnotu pokrmu optimální.
Kedlubna snižuje energetickou denzitu pokrmu, který dobře zasytí.
Pokrm obsahuje optimální podíl mezi bílkovinami,
sacharidy a tuky a má přiměřenou velikost porce.
Milko Ovofit ananas 140g + 100g ananasu
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
13,60 |
18,40 |
2,70 |
2,60 |
146 |
332 |
Posouzení pokrmu:
Ovofit je nízkotučný tvaroh s velmi nízkým obsahem tuku (cca 1,5g tuku na 100g).
Je to výrobek, která velmi dobře zasytí a jeho velikost porce je přiměřená.
Velmi dobou sytící schopnost má také ananas, který má v porovnání s jinými ovocnými
plody nižší energetickou denzitu, díky nižšímu obsahu sacharidů a vysokému obsahu vody.
Obsah vlákniny z pohledu množství se nijak významně neliší od ostatních druhů ovoce. Ananas
obsahuje významné množství minerálních látek, zejména pak draslíku, jehož optimální
příjem při redukční dietě je velmi důležitý. Přispívá mimo jiné k větším ztrátám nadbytečné vody.
obsahuje méně bílkovin než pokrmy předešlé. Měl by po něm následovat hlavní pokrm s minimálním
obsahem 20g dobře využitelných bílkovin.
Poměr základních látek je velmi vhodný pro nízkoenergetickou dietu.
TIP na dietní obědy
Pečená kuřecí prsa 100g + 150g brambor + 200g vařené brokolice
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
31,20 |
31,30 |
5,30 |
7,70 |
264 |
1109 |
Posouzení pokrmu:
kuřecí či krůtí prsa obsahují velmi malé množství tuku a vysoké množství kvalitních,
dobře stravitelných bílkovin. Obsah bílkovin je asi 30g na 100g tepelně upraveného masa.
Kuřecí maso je bohaté na některé minerální látky (fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo)
a vitamíny ( B6, kyselina pantotenová, niacin). Při redukční dietě je vhodné stáhnout po pečení
kůži a nechat do pokrmu pouze pečenou svalovinu.
Vařené brambory mají ze všech příloh nejnižší
energetickou denzitu (je důležité odlišovat vařené brambory od ostatních kulinářských úprav brambor).
Jsou bohaté na minerální látky (draslík, hořčík) a vitamin C(obsahují jej více než většina zeleniny).
Brokolice má poměrně vysoký obsah bílkovin oproti jiné zelenině. Je bohatá na kyselinu listovou a železo.
Pokrm, díky své velkému objemu, výtečně zasytí. Má nízký obsah tuku.
Vyšší příjem sacharidů vyváží i vyšší příjem bílkovin. Je to ideální oběd pro větší jedlíky, kteří se hůře adaptují na skromnější jídelníček na
počátku redukční diety.
Pečený pstruh 150g + 325g zeleninová směs Findus Broccoli Mexicana
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
33,60 |
24,40 |
4,30 |
9,00 |
270 |
1134 |
Posouzení pokrmu:
pečený pstruh obsahuje vysoký podíl velmi dobře stravitelné bílkoviny. Obsah tuku
se může lišit podle původu a způsobu chovu. Patří ke středně tučným rybám s obsahem
tuku mezi 2-10%. Tuk je velmi hodnotný a obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných
kyselin. Obsahuje také vitamíny rozpustné v tucích. Vypečený tuk z pokrmu ale odstraníme.
Zeleninová směs snižuje energetickou denzitu pokrmu, který velmi dobře zasytí. Obsahuje
celou řadu vitamínů, minerálních a ochranných látek, stopových prvků a vlákniny.
Obsah sacharidů je vzhledem k obsahu bílkovin přiměřený a pokrm má velmi vhodný poměr základních
látek pro nízkoenergetickou dietu.
Hovězí maso na česneku 100g + 100g vařených brambor + 200g vařeného špenátu
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
22,30 |
25,20 |
9,70 |
5,60 |
267 |
1121 |
Posouzení pokrmu:
hovězí či telecí maso trochu vyčnívá nad ostatními druhy mas, díky složení své bílkoviny.
Obsahuje ve větším množství některé aminokyseliny, které v lidském těle plní některé jedinečné
funkce (lysin, arginin, histidin). Libové hovězí a telecí maso je málo tučné a obsahuje asi 3% tuku.
Obsahuje větší množství niacinu a vitaminu B12. Z minerálních látek je třeba zajímavý poměrně vysoký
obsah železa a zinku.
Vařené brambory mají ze všech příloh nejnižší energetickou denzitu (je důležité
odlišovat vařené brambory od ostatních kulinářských úprav brambor). Jsou bohaté na minerální látky
(draslík, hořčík) a vitamin C (obsahují jej více než většina zeleniny).
Zeleninová směs snižuje energetickou denzitu pokrmu, který velmi dobře zasytí, i díky jemnému ochucení česnekem. Obsahuje
celou řadu vitamínů, minerálních a ochranných látek, stopových prvků a vlákniny.
Poměr sacharidů a bílkovin je ideální a pokrm má velmi vhodný poměr základních látek pro nízkoenergetickou dietu.
Obsahu tuku můžeme ovlivnit pečlivým výběrem masa.
TIP na dietní večeře
Pečené vepřové maso libové 100g + 350g Mochovská směs na vaření
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
26,00 |
13,00 |
10,80 |
9,70 |
253 |
1062 |
Posouzení pokrmu:
libové vepřové maso je sice tučnější než třeba maso hovězí či telecí, ale pokud je správně vybráno
a upraveno, je možné jej použít do nízkoenergetického jídelníčku. Libové vepřové maso je výživově
hodnotnější než vepřové maso tučné a mělo by obsahovat asi 20g hodnotných bílkovin na 100g celkové
hmotnosti. Má svoji nezaměnitelnou výraznou chuť. Tuk, který se uvolní pečením, je třeba z pokrmu
odstranit a maso by ho nemělo obsahovat více než 10g.
Zeleninová směs snižuje energetickou denzitu pokrmu, který velmi dobře zasytí. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálních a ochranných látek,
stopových prvků a vlákniny. Dokáže také zpomalit a snížit vstřebávání tuku.
Poměr základních látek v pokrmu sice není úplně ideální, je však výhodný pro dodržení optimálního celodenního příjmu bílkovin,
sacharidů a tuku a může tak navázat na pokrm s vyšším obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuku.
Tuňák Rio nare ve vlastní šťávě 160g + chléb DietLine 40g + 200g zelené papriky + 200g okurka nakládačka
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
44,50 |
17,60 |
2,70 |
5,40 |
272 |
1143 |
Posouzení pokrmu:
maso z tuňáka obsahuje hodně bílkovin cca 20g na 100g jedlého podílu. Obsah tuku ve výrobku je malý.
Tuk tuňáka je velmi hodnotný. Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a je bohatý na vitamíny
rozpustné v tucích. Maso z tuňáka obsahuje také významné množství vápníku, železa, jódu a fosforu.
Chléb Dietline (2 plátky) je celozrnný cereální výrobek s obsahem úplného žitného zrna, které
tak poskytuje veškeré výživné látky mezi které patří zejména výtečná arabinoxylanová vláknina,
žitná bílkovina s větším podílem esenciálních aminokyselin a lysinu. Škrob je z žitného zrna
uvolňován postupně a výrobek má výtečnou sytící schopnost. Je nezanedbatelným zdrojem i některých
vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Zelená paprika je zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Má malou energetickou denzitu a zvětšuje tak celkový objem pokrmu aniž by zatěžovala
pokrm zbytečným obsahem sacharidů. Okurka pak hlavně ještě více snižuje celkovou energetickou denzitu
pokrmu, který velmi zasytí.
Pokrm obsahuje vysoký podíl bílkovin, který je výhodný pro nízkoenergetickou
dietu. Může navázat na jiný s odlišným poměrem výživných látek a tak optimalizovat celkový obsah základních
látek v celodenním jídelníčku.
Pečená krůtí prsa 100g + 150g vařených brambor + 200g okurkového salátu
|
Průměrné výživové hodnoty [g] |
Energetická hodnota |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Vláknina |
kcal |
kJ |
33,70 |
30,70 |
5,60 |
3,90 |
308 |
1294 |
Posouzení pokrmu:
krůtí či kuřecí prsa obsahují velmi malé množství tuku a vysoké množství kvalitních, dobře stravitelných bílkovin.
Krůtí bílkovina obsahuje v optimálním množství všechny esenciální aminokyseliny a je velmi kvalitní.
Obsah bílkovin je asi 30g na 100g tepelně upraveného masa. Krůtí maso je bohaté na některé minerální látky
(fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo) a vitamíny (B6, kyselina pantotenová, niacin). Neobsahuje vitamin C.
Při redukční dietě je vhodné stáhnout po pečení kůži a nechat do pokrmu pouze pečenou svalovinu.
Vařené brambory mají ze všech příloh nejnižší energetickou denzitu (je důležité odlišovat vařené brambory od ostatních kulinářských
úprav brambor). Jsou bohaté na minerální látky (draslík, hořčík) a vitamin C (obsahují jej více než většina zeleniny).
Okurkový salát se připraví nastrouháním 200g oloupané okurky, kterou ochutíme tak, jak nám nejlépe vyhovuje náhradním
sladidlem (Kandisin), trochou soli a octa. Salát snižuje energetickou denzitu pokrmu a dodává tělu zejména vodu
a některé minerální látky a stopové prvky.
Podíl základních látek v pokrmu je ideální pro nízkoenergetickou dietu.
Pokrm je velmi výživný a má přiměřený energetický obsahu. Měl by navazovat na pokrm s nižším obsahem
energie a obdobným poměrem základních látek.